9 «βήματα» μακριά από τον καρκίνο

Θεραπεύεται ο καρκίνος; Πώς μπορούμε να τον προλάβουμε; Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω; Μπορεί η διατροφή και η άσκηση να βοηθήσουν στην πρόληψή του;

Τα εν λόγω ερωτήματα απασχολούν ολοένα και περισσότερο κόσμο στις μέρες μας, καθώς ο καρκίνος αποτελεί σήμερα την πρώτη αιτία θανάτου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πάντως, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από το «μέτωπο» της επιστήμης, καθώς οι ειδικοί έχουν αποφανθεί ότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να σώσουν έως και τους μισούς ανθρώπους που θα νοσήσουν, ενώ ο τρόπος ζωής μας μπορεί να απομακρύνει το ενδεχόμενο νόσησης από καρκίνο, αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω 9 «βήματα»:

  1. Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του πνεύμονα, του στόματος, του λαιμού, του στομάχου, του παγκρέατος και του οισοφάγου. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι ποτέ αργά για να διακόψετε το κάπνισμα, καθώς αμέσως μετά τη διακοπή αρχίζουν τα σημάδια βελτίωσης στην υγεία σας.
  2. Η διακοπή ή έστω ο περιορισμός της κατανάλωσης του αλκοόλ έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο.
  3. Η τακτική σωματική άσκηση για 30 λεπτά τουλάχιστον τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και ειδικά η άσκηση μέτριας έντασης. Ως τέτοια θεωρείται οποιαδήποτε άσκηση αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς τόσο ώστε να αναπνέετε βαθιά, όπως επί παραδείγματι το έντονο βάδισμα.
  4. Η διατήρηση του ενδεικνυόμενου βάρους σώματος αποτελεί σημαντικό μέτρο πρόληψης του καρκίνου. Έχει υπολογιστεί ότι η παχυσαρκία αποτελεί τη βασική αιτία εμφάνισης του 20% όλων των καρκίνων, ενώ 4,5 εκατ. θάνατοι σε όλο τον κόσμο έχουν ως κύριο αίτιο την παχυσαρκία.
  5. Η προσήλωση στην υγιεινή διατροφή με έμφαση στα λαχανικά και στα φρούτα και αποστασιοποίηση από το κόκκινο κρέας και τα κορεσμένα λιπαρά, αποτελούν ακόμα έναν σύμμαχο στην προσπάθεια να προληφθεί ο καρκίνος. Είναι αποδεδειγμένο, ότι τα λαχανικά και τα φρούτα εσωκλείουν εκτενή αριθμό προστατευτικών συστατικών έναντι του καρκίνου. Επιπροσθέτως, είναι κρίσιμο να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά σνακ που παρεμβάλλονται μεταξύ των γευμάτων με φρούτα και λαχανικά.
  6. Η διενέργεια τακτικών εξετάσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου συνεπάγεται καλύτερες πιθανότητες ίασης, καθώς αποτελούν πολύ σημαντικό «όπλο» κατά του καρκίνου.
  7. Η αποφυγή της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία όπως είναι οι ακτίνες Χ, οι UV και οι Γ, έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία και ειδικά στην πρόληψη του καρκίνου.
  8. Η προστασία από τον ήλιο και η χρήση αντηλιακού ακόμη και όταν η έκθεση σε αυτόν δεν διαρκεί πολύ, είναι μείζονος σημασίας για την αποφυγή του καρκίνου.
  9. Αποφυγή, όταν αυτό είναι εφικτό, της ορμονοθεραπείας, η οποία συνδέεται με τον καρκίνο της μήτρας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε χρόνο 3,5 εκατ. Ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με κάποιον τύπο καρκίνου και 1,3 εκατ. χάνουν τη ζωή τους. Επιπλέον, η έκθεση σε καρκινικούς παράγοντες όπως τα χημικά προϊόντα σε χώρους εργασίας αποτελεί την αιτία για 120.000 διαγνώσεις καρκίνου και 80.000 θανάτους. Ωστόσο, σχεδόν το 50% των περιστατικών καρκίνων είναι δυνατόν να προληφθεί αρκεί οι άνθρωποι να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, επισημαίνει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο θηλασμός, η χημειοπροφύλαξη και το ευρωπαϊκό σχέδιο

Ένα άλλο φυσικό μέτρο πρόληψης είναι ο μητρικός θηλασμός. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι ο θηλασμός μειώνει τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών της γυναίκας και κατ’ επέκταση μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού στο μέλλον. Μάλιστα όταν τελειώνει ο θηλασμός, τυχόν κύτταρα του μαστού που μπορεί να διέπονται από βλάβες, απομακρύνονται από τον οργανισμό. Πρόκειται δηλαδή για έναν μηχανισμό προστασίας από τον καρκίνο.

Εξάλλου, η επιστημονική κοινότητα ερευνά τη χημειοπροφύλαξη ως ένα πιθανό μέτρο προστασίας από συγκεκριμένους τύπου καρκίνου, δεδομένου ότι σειρά μελετών έχουν εντοπίσει πως η καθημερινή λήψη ασπιρίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε δόση άνω των 75mg, προστατεύει από πολύποδες και καρκίνο του παχέος εντέρου ημερησίως στα άτομα που είναι άνω των 50 ετών και κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντίστοιχες ενδείξεις έχουν εντοπιστεί και σε ασθενείς με διαβήτη, οι οποίοι λαμβάνουν μετμορφίνη.

Πρόλαβε & Κέρδισε Ζωή.