7 tips για υγιή καρδιά
Μπορούν να προληφθούν οι καρδιοπάθειες; Μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας την υγεία της καρδιάς μας; Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι «ναι». Άλλωστε, σε μεγάλο βαθμό τα καρδιαγγειακά προβλήματα σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας και με κακές συνήθειές μας, οι οποίες όμως μπορούν να αλλάξουν. Παράλληλα η υγεία της καρδιάς μας σχετίζεται άμεσα με το ενδιαφέρον που της δείχνουμε μέσω τακτικών προληπτικών εξετάσεων για μια σειρά δεικτών που την επηρεάζουν.
Η ανθυγιεινή διατροφή, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το άγχος, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη είναι οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου για την καρδιά, οι παθήσεις της οποίας αποτελούν τη νούμερο «ένα» αιτία θανάτου στις σύγχρονες κοινωνίες. Μάλιστα, μαζί με τον διαβήτη οι καρδιαγγειακές παθήσεις εκτιμάται ότι συνιστούν το ένα τρίτο όλων των θανάτων διεθνώς.
Πώς να κρατήσουμε την καρδιά μας υγιή
Σε κάθε ένα όμως από τα προαναφερόμενα πεδία μπορούμε να προλάβουμε τα χειρότερα. Με μερικά απλά tips, μπορούμε να κρατήσουμε την καρδιά μας υγιή και να της δώσουμε την ευκαιρία να μακροημερεύσει.
-Υιοθετούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η διατροφή είναι ένα υπερόπλο απέναντι στις παθήσεις της καρδιάς. Ένα διατροφικό μενού πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, λευκά κρέατα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς είναι το ιδανικό για τη θωράκιση της καρδιάς. Η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, ο περιορισμός του αλατιού και η υποκατάστασή του με μπαχαρικά, αλλά και η αύξηση των φυτικών ινών μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά.
-Σηκωνόμαστε από τον καναπέ και ασκούμαστε. Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων παίζει και η άσκηση. Όσο περισσότερες ώρες καθόμαστε στον καναπέ μας, χωρίς κίνηση και ενεργοποίηση, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε από ένα καρδιολογικό πρόβλημα. Οπότε το πρώτο βήμα είναι ο περιορισμός του χρόνου που αναλώνουμε καθιστοί και η ένταξη στην καθημερινότητά μας δραστηριοτήτων που απαιτούν κίνηση, από το βάδισμα, το τρέξιμο και το ποδήλατο μέχρι οργανωμένα προγράμματα γυμναστικής και άθλησης, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.
-Χαλιναγωγούμε το άγχος μας. Μεγάλοι εχθροί της καρδιάς είναι επίσης το άγχος και οι αρνητικές σκέψεις. Το στρες οδηγεί σε ταχύτερη λειτουργία την καρδιά και προκαλεί κόπωση, που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποβεί μοιραία. Μελέτες έχουν δείξει πως άνθρωποι που διαχειρίζονται το άγχος τους, χαλαρώνουν και είναι αισιόδοξοι για τη ζωή αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
-Κοιμόμαστε περισσότερο και καλύτερα. Οι διαταραχές ύπνου, αλλά και το έλλειμά του σε συνδυασμό με το χρόνιο στρες μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό και να προλειάνουν το έδαφος για καρδιολογικά προβλήματα.
-Κόβουμε το κάπνισμα. Είναι πλέον γνωστός στους πάντες ο ρόλος του καπνίσματος σε μια σειρά από παθήσεις, μεταξύ των οποίων και τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα ημίμετρα όμως δεν αρκούν. Το να μειώσουμε το κάπνισμα δεν μειώνει και τον κίνδυνο. Βγάζουμε τη βλαβερή αυτή συνήθεια από τη ζωή μας εδώ και τώρα.
-Διατηρούμε ένα φυσιολογικό, υγιές βάρος. Η παχυσαρκία είναι ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Χάνοντας βάρος εντός λογικού πλαισίου για τις ανάγκες του σώματός μας βοηθούμε στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και του διαβήτη.
-Ελέγχουμε τακτικά μια σειρά δεικτών άμεσα συνδεδεμένων με την καρδιαγγειακή μας υγεία, όπως η αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια του αίματος (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια). Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης συμβάλλει στην εγκατάσταση της χοληστερίνης στις αρτηρίες και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Η δε αύξηση της χοληστερίνης πάνω από κάποια όρια αυξάνει και τον κίνδυνο για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αφού επίσης συμβάλλει στον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Η καρδιά μας μάς έχει ανάγκη και μπορούμε να την προστατεύσουμε με απλούς τρόπους. Είναι χαρακτηριστικό πως οκτώ στις δέκα καρδιαγγειακές παθήσεις θα μπορούσαν να αποτραπούν μέσω της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Πρόλαβε & Κέρδισε Ζωή.