Υγεία γένους θηλυκού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γυναίκας και δη για κάποιες ασθένειες που δείχνουν να την προτιμούν. Οστεοπόρωση, καρκίνος του μαστού, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος του παχέος εντέρου, κατάθλιψη είναι παθήσεις γένους… θηλυκού, που απαιτούν την αμέριστη προσοχή κάθε γυναίκας μέσω συστηματικών προληπτικών εξετάσεων, αλλά και μιας υγιούς διαβίωσης; Τι πρέπει λοιπόν να κάνει μια γυναίκα για να διατηρήσει το πολύτιμο αγαθό της υγείας;

Οι προληπτικές εξετάσεις

Βασικό εργαλείο της πρόληψης είναι οι συστηματικές, προληπτικές εξετάσεις που μπορούν να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις και να προσφέρουν στη γυναίκα την πολύτιμη γνώση για την υγεία της σε κάθε φάση της ζωής της. Σε αυτές τις εξετάσεις περιλαμβάνονται το τεστ Παπανικολάου, η μαστογραφία και ο υπέρηχος μαστού, η μέτρηση της οστικής πυκνότητας, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η μέτρηση των λιπιδίων και η κολονοσκόπηση.

Το Τεστ Παπανικολάου είναι ίσως η πιο γνωστή εξέταση για τις γυναίκες, η οποία τη συντροφεύει ήδη από τη δεκαετία των 20 και πρέπει να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση. Μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η μαστογραφία και ο υπέρηχος είναι δύο πολύτιμα εργαλεία για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, ο οποίος σε πρώιμα στάδια μπορεί να ιαθεί. Μετά τα 40 –εκτός αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, οπότε η εξέταση αρχίσει μία δεκαετία νωρίτερα- η γυναίκα οφείλει κάθε χρόνο να κλείνει το ραντεβού της για τις δύο αυτές σωτήριες εξετάσεις.

Ο συχνός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης –μία φορά τον χρόνο- είναι μια έξυπνη κίνηση για τη γυναίκα, που κινδυνεύει περισσότερο από τον άντρα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Μαζί με τον τακτικό έλεγχο των λιπιδίων του αίματος (χοληστερόλη, λιπαρά οξέα, τριγλυκερίδια) και του σακχάρου, που πρέπει επίσης να επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση, μπορεί να γίνει ασπίδα για απρόβλεπτες καρδιαγγειακές καταστάσεις.

Με δεδομένο ότι η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια γένους θηλυκού, ο προληπτικός έλεγχος για τον πιθανό εντοπισμό της πρέπει να μπαίνει από μια ηλικία και μετά –από τα 60 και πάνω- στη ζωή της γυναίκας. Η βασική εξέταση για την οστεοπόρωση είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας, ενώ μπορεί να απαιτηθεί και μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων. Πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 2 με 5 χρόνια, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου.

Και η κολονοσκόπηση όμως είναι μία από τις must προληπτικές εξετάσεις για ηλικίες μετά των 50, μία φορά στη δεκαετία. Άλλωστε, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο επικίνδυνος καρκίνος για τις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα. Καλό είναι να διενεργείται μία φορά στα δέκα χρόνια.

Πέραν όμως του σώματος και η ψυχή έχει ανάγκη από φροντίδα. Η κατάθλιψη είναι συχνότερη στον γυναικείο πληθυσμό από ότι στον ανδρικό και η έγκαιρη διάγνωσή της μέσω μιας επίσκεψης σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας στα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Υγιεινή διατροφή, συστηματική άσκηση

Πέραν όμως των προληπτικών εξετάσεων, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση είναι τα ιδανικότερα μέσα για τη θωράκιση του γυναικείου οργανισμού. Άλλωστε, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση η γυναίκα, με δεδομένους τους πολλαπλούς ρόλους που έχει αναλάβει στη σύγχρονη εποχή, απαιτούν αντοχή.

Η αποφυγή των κορεσμένων λιπών, η ένταξη στο καθημερινό μενού περισσότερων φρούτων και λαχανικών, ο περιορισμός των κόκκινων κρεάτων, η προτίμηση των προϊόντων ολικής άλεσης, η αύξηση της κατανάλωσης των ψαριών είναι μερικά μόνο από τα tips για μια πιο υγιεινή διατροφή, την οποία βέβαια κάθε γυναίκα μπορεί να προσαρμόζει στις δικές της ανάγκες.

Την ίδια ώρα η άσκηση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιεινής ζωής για τη γυναίκα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στα γυμναστήρια. Ακόμα και 30 λεπτά βαδίσματος κάθε μέρα μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για τη γυναικεία υγεία. Αν δε η γυναίκα επιλέξει και ένα πρόγραμμα άσκησης που μπορεί να εντάξει στην καθημερινότητά της, κάνει ακόμα μεγαλύτερο καλό στο σώμα, αλλά και την ψυχή της. Και βέβαια με την υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής και της συστηματικής άσκησης, συνήθειες όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν ταιριάζουν στο… πλάνο.

Με την πρόληψη, αλλά και με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής της μια σύγχρονη γυναίκα μπορεί να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο της υγείας της, διασφαλίζοντας μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή.

Πρόλαβε & Κέρδισε Ζωή.