Τα φύλλα τσαγιού μπορούν να καταστρέψουν τον καρκίνο του πνεύμονα

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα μπορούν να καταστραφούν χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια που προέρχονται από φύλλα τσαγιού. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια, που ονομάζονται «κβαντικές κουκίδες», είναι 400 φορές πιο λεπτά από την ανθρώπινη τρίχα και η παραγωγή τους από φύλλα τσαγιού είναι ασφαλής και μη τοξική.

Όλο και περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στις πιθανές χρήσεις των νανοσωματιδίων στην υγειονομική φροντίδα.

Από τα «nanoprobes» που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό μικρο-όγκων έως τα νανοσωματίδια που φέρουν φάρμακα τα οποία στοχεύουν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, η νανοτεχνολογία φαίνεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αναφορικά με τις εφαρμογές της στη διαχείριση του καρκίνου.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο καρκίνος του ενδομητρίου μπορεί να στοχευθεί πολύ πιο αποτελεσματικά εάν τα αντικαρκινικά φάρμακα “φορτωθούν” σε νανοσωματίδια και μεταφερθούν κατευθείαν στους όγκους. Σε μια άλλη μελέτη εφαρμόσθηκε μια παρόμοια προσέγγιση για την καταστροφή των καρκινικών βλαστικών κυττάρων. Και τώρα, οι ερευνητές στρέφονται σε έναν τύπο νανοσωματιδίων που ονομάζεται «κβαντικές κουκίδες» για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Επιστήμονες με επικεφαλής τον ερευνητή Sudhagar Pitchaimuthu στο Swansea University’s College of Engineering στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησαν κβαντικές κουκίδες από εκχύλισμα φύλλων τσαγιού και τα χρησιμοποίησαν για να σταματήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Applied Nano Materials.

Μέχρι και 80% των καρκινικών κυττάρων καταστράφηκαν με τα νανοσωματίδια φύλλων τσαγιού

Οι κβαντικές κουκίδες έχουν διάμετρο κάτω από 10 νανόμετρα. Συνήθως δημιουργούνται χημικά και έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε υπολογιστές και οθόνες τηλεόρασης. Ωστόσο, όπως εξηγούν ο Pitchaimuthu και η ομάδα του, αυτή η διαδικασία παραγωγής χημικών είναι συχνά περίπλοκη και δαπανηρή και μπορεί να έχει μια σειρά από δυσμενείς τοξικές επιδράσεις. Έτσι, οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν μια εναλλακτική λύση με φυτικά, μη τοξικά υλικά. Για το λόγο αυτό, ανέμιξαν εκχύλισμα φύλλων τσαγιού με θειικό κάδμιο και θειικό νάτριο. Αφού άφησαν τις ουσίες να επωαστούν, σχηματίστηκαν οι κβαντικές κουκίδες. Στη συνέχεια, εφάρμοσαν τις κβαντικές κουκίδες στα καρκινικά κύτταρα. Διαπίστωσαν ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες των νανοσωματιδίων ήταν συγκρίσιμες με εκείνες του ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου χημειοθεραπείας σισπλατίνης (cisplatin).

Στην πραγματικότητα, η μελέτη αποκάλυψε ότι οι κβαντικές κουκίδες διεισδύουν στους νανοπόρους των καρκινικών κυττάρων, καταστρέφοντας έως και το 80 % αυτών.

Ο Pitchaimuthu σχολιάζει τα ευρήματα, λέγοντας: “Η έρευνά μας επιβεβαίωσε προηγούμενα στοιχεία, ότι το εκχύλισμα φύλλων τσαγιού μπορεί να είναι μια μη τοξική εναλλακτική λύση για την κατασκευή κβαντικών κουκκίδων”.

“Η πραγματική έκπληξη, ωστόσο, ήταν ότι οι κουκίδες ανέστειλαν ενεργά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα. Δεν το περιμέναμε αυτό […..]. Οι κβαντικές κουκίδες είναι επομένως μια πολλά υποσχόμενη οδός για εξερεύνηση, για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο”.

– Sudhagar Pitchaimuthu

Ο Pitchaimuthu επίσης μοιράστηκε μερικούς από τους στόχους του για μελλοντική έρευνα, λέγοντας: “Με βάση αυτήν τη συναρπαστική ανακάλυψη, το επόμενο βήμα είναι να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία μας, ευελπιστώντας στη βοήθεια και άλλων συνεργατών”. “Θέλουμε να διερευνήσουμε”, συνεχίζει, “το ρόλο του εκχυλίσματος φύλλων τσαγιού στην απεικόνιση του καρκίνου και τη διεπαφή μεταξύ των κβαντικών κουκίδων και των καρκινικών κυττάρων”. Τελικά, οι ερευνητές θα ήθελαν να «δημιουργήσουν ένα εργοστάσιο κβαντικών κουκκίδων», το οποίο θα τους επιτρέψει να εξερευνήσουν πλήρως το φάσμα των πιθανών εφαρμογών τους.

Πρόλαβε και κέρδισε ζωή!