Συχνές δερματικές παθήσεις και πώς θα τις προλάβουμε

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και αποτυπώνει την πορεία της ζωής μας. Μας προστατεύει, αποτελεί μέσο έκφρασης των συναισθημάτων μας και απαιτεί τη συνεχή φροντίδα μας, την οποία όμως συχνά αμελούμε. Πολλές είναι οι παθήσεις που μπορούν να το ταλαιπωρήσουν, με πιο συχνές, την ακμή, τη δερματίτιδα, τις μυκητιάσεις, τις μυρμηγκιές, τους σπίλους και  την ψωρίαση. Σε όλες αυτές τις παθήσεις –ακόμα και σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων- η πρόληψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για την αποτροπή όσο και για την καλύτερη διαχείρισή τους.

Ακμή και συστηματική φροντίδα

Η ακμή είναι η πιο συχνή δερματική πάθηση και δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στους εφήβους. Αφορά στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και με την κατάλληλη αγωγή, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά σοβαρών βλαβών, όπως είναι οι ουλές. Η πρόληψη είναι σημαντική στη διαχείριση της ακμής. Η συστηματική φροντίδα του δέρματος με κατάλληλα προϊόντα δύο φορές την ημέρα, η χρήση προϊόντων περιποίησης χωρίς λιπαρά συστατικά και πετρελαιοειδή, η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και το σκούπισμα του προσώπου μετά την εφίδρωση, η συχνή αλλαγή της μαξιλαροθήκης, αλλά και η αποφυγή γαλακτοκομικών μπορούν να λειτουργήσουν σε πολλές περιπτώσεις αποτρεπτικά για την ακμή ή την έξαρσή της.

Δερματίτιδα και καλή ενυδάτωση

Η δερματίτιδα-έκζεμα είναι μια ακόμα συνήθης δερματική πάθηση. Πρόκειται για μια φλεγμονή του δέρματος που μπορεί να εκδηλωθεί ως ατοπική δερματίτιδα, ως σμηγατορροϊκή δερματίτιδα ή και ως δερματίτιδα εξ επαφής. Κάποια από τα προληπτικά μέτρα για τη δερματίτιδα είναι η συχνή ενυδάτωση του δέρματος με υδατική κρέμα ή αλοιφή, το μπάνιο με σχεδόν δροσερό νερό, η αποφυγή του σφουγγαριού, η χρήση υποκατάστατων σαπουνιού, το ταμποναριστό σκούπισμα, τα άνετα βαμβακερά ρούχα που δεν ερεθίζουν το δέρμα, η αποφυγή μαλακτικού που παραμένει συνήθως στις ίνες των ρούχων, η χρήση υγρών απορρυπαντικών και ο συχνός αερισμός των χώρων.

Ψωρίαση και μείωση του στρες

Η ψωρίαση μοιάζει με το έκζεμα, είναι όμως μια χρόνια αυτοάνοση διαταραχή του δέρματος. Εμφανίζεται στο δέρμα, στο τριχωτό της κεφαλής, ακόμα και στα νύχια και γίνεται αισθητή από την ερυθρότητα του δέρματος σε συνδυασμό με λέπια. Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος, η καλή διατροφή και η άσκηση, αλλά και η αποφυγή του στρες, που αποτελεί εκλυτικό παράγοντα της νόσου, συνιστούν την καλύτερη δυνατή πρόληψη για τις εξάρσεις της ψωρίασης.

Σπίλοι και χαρτογράφηση

Μια ακόμα συνήθης δερματική πάθηση είναι οι σπίλοι. Πρόκειται για ογκίδια στο δέρμα που αποτελούνται από μελανινοκύτταρα. Το χρώμα τους είναι καφέ και σπανιότερα μπλε ή μαύρο. Οι περισσότεροι είναι ακίνδυνοι και εμφανίζονται κυρίως εξαιτίας της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο. Εκτός όμως από τους φυσιολογικούς σπίλους υπάρχουν και οι δυσπλαστικοί, οι οποίοι, αν και καλοήθεις, έχουν ύποπτα χαρακτηριστικά και θα πρέπει να αφαιρούνται. Καλό είναι οι σπίλοι να χαρτογραφούνται, ώστε ανά πάσα στιγμή να υπάρχει γνώση για τη διάμετρό τους, το χρώμα και τα όριά τους, παραμέτρους που ορίζουν την επικινδυνότητα ενός σπίλου.

Μυρμηγκιές και καθαριότητα

Μεταξύ των δερματικών παθήσεων συγκαταλέγονται και οι μυρμηγκιές, μικρά καλοήθη ογκίδια στο δέρμα που είναι μεταδοτικά και έχουν ιογενή αιτιολογία. Για να κρατήσουμε τις μυρμηγκιές μακριά, δεν χρησιμοποιούμε πετσέτες ή προσωπικά αντικείμενα άλλων, δεν φοράμε τα παπούτσια ή τις κάλτσες άλλων, φοράμε πάντα σαγιονάρες σε κοινόχρηστα ντους και πισίνες, δεν αγγίζουμε τις μυρμηγκιές των άλλων.

Παθήσεις νυχιών και υγιεινή

Οι παθήσεις των νυχιών συνιστούν περί το 10% όλων των δερματικών παθήσεων. Εξ αυτών περί το ήμισυ είναι μυκητιάσεις, που αποτελούν και από τις πλέον συχνές παθήσεις του δέρματος. Για να αποφύγουμε τις μυκητιάσεις μπορούμε να εφαρμόσουμε μια σειρά απλών προληπτικών μέτρων, όπως είναι το συχνό πλύσιμο χεριών και ποδιών, το καλό σκούπισμα, ώστε να μην υπάρχει υγρασία, η αποφυγή χρήσης πετσετών άλλων ατόμων, η αποφυγή επαφής με αδέσποτα ζώα, αλλά και η αποφυγή επαφής των ποδιών μας χωρίς σαγιονάρες με υγρές επιφάνειες σε ντουζ γυμναστηρίων και πισίνες.

Αν και οι περισσότερες δερματικές παθήσεις δεν αποτελούν απειλή για την υγεία, μπορούν να δυσκολέψουν την καθημερινότητά μας, γι΄ αυτό και η πρόληψη είναι «κλειδί» για την ποιότητα της ζωής μας.

Πρόλαβε & Κέρδισε Ζωή.