Πώς να διασφαλίσετε την υγεία του παιδιού σας

Είστε γονείς και όπως είναι φυσικό αγωνιάτε για την καλή υγεία του παιδιού σας; Η πρόληψη είναι το καλύτερο εφόδιο για να θωρακίσετε την υγεία του.

Ο τρόπος ζωής, αλλά και οι τακτικές επισκέψεις του παιδιού στον παιδίατρο από την ημέρα της γέννησής του μέχρι και την εφηβεία αποτελούν τα βασικά μέτρα πρόληψης.

Μάλιστα, ο παιδίατρός σας θα σας ενημερώσει για τα διαστήματα που απαιτείται να διενεργείται κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος, ανάλογα με την κάθε ηλικιακή φάση και σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημονικών φορέων των παιδιάτρων, που αφορούν παιδιά χωρίς προβλήματα και με ικανοποιητική φροντίδα από την πλευρά των γονιών τους.

Εκπαίδευση σε υγιεινές συνήθειες

Δεδομένου ότι οι καλές διατροφικές συνήθειες, η άσκηση και η σωστή υγιεινή αποτελούν βασικούς τρόπους θωράκισης της υγείας των παιδιών, κάθε γονέας πρέπει να έχει υπόψη του τα παρακάτω:

  1. Προώθηση της υγιεινής διατροφής: Ισορροπημένα γεύματα και σνακ με υγιεινά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίγο λίπος. Οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.
  2. Άσκηση: Τα παιδιά πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να παίζουν έξω, να συμμετέχουν σε αθλητικά προγράμματα όπως κολύμβηση ή χορό και βέβαια να εντάσσουν την κίνηση στην καθημερινότητά τους, όπως για παράδειγμα κάνοντας ποδήλατο.
  3. Πρόληψη ατυχημάτων: Οι γονείς πρέπει αφενός να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους φορούν προστατευτικά είδη, όπως κράνη και προστατευτικά στοιχεία κατά την άθληση ή την κίνησή τους με ποδήλατο και αφετέρου να ενθαρρύνουν τα παιδιά να μαθαίνουν τους κανόνες ασφαλείας των δραστηριοτήτων που επιλέγουν.
  4. Υγιεινή: Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά τους βασικούς κανόνες υγιεινής, όπως είναι το πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό και η κάλυψη του στόματος και της μύτης με τον αγκώνα, όταν βήχουν ή φτερνίζονται.
  5. Συνήθειες ύπνου: Η καλή ξεκούραση -ειδικά το βράδυ- συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξή τους, καθώς και στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της διάθεσής τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  6. Ψυχική υγεία: Είναι μείζονος σημασίας οι γονείς να διατηρούν δίαυλο επικοινωνίας με τα παιδιά τους, ώστε τα τελευταία να νιώθουν άνετα να τους μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και να τους ζητούν βοήθεια, αν χρειαστεί. Παράλληλα, όταν οι γονείς προωθούν τη θετική συμπεριφορά και τη νοοτροπία επίλυσης των προβλημάτων, προκαλούν θετικό αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση των παιδιών τους.

Η συμβολή των εξειδικευμένων ιατρών

Κάθε παιδί οφείλει να επισκέπτεται τακτικά τον παιδίατρο μέχρι την ηλικία των 3 ετών, ώστε να προλαμβάνονται οι λοιμώξεις, να διενεργείται ο εμβολιασμός του, καθώς επίσης και να εκτιμάται ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής του σχετικά με το ύψος, το βάρος κλπ.

Η ακοή του παιδιού, πέρα από τις πρώτες ημέρες της ζωής του, ελέγχεται από τον ωτορινολαρυγγολόγο όταν αυτό είναι 4-6 ετών, ενώ η όρασή του εξετάζεται από τον οφθαλμίατρο στις ηλικίες των 3, των 6 και των 12 ετών. Επίσης, μόλις το παιδί συμπληρώσει τα 2 έτη, καλό είναι να πραγματοποιείται ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο για την παρακολούθηση της στοματικής υγείας του.

Εργαστηριακές εξετάσεις στα παιδιά

Παράλληλα, κάθε παιδί υποβάλλεται σε προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις σε συγκεκριμένες ηλικίες. Όταν το παιδί διάγει περιόδους ταχείας ανάπτυξης ενδείκνυται η γενική αίματος. Αυτές οι περίοδοι είναι κατά το πρώτο έτος της ζωής του, πριν την ένταξή του στο δημοτικό σχολείο και στην εφηβεία, οπότε η εξέταση γίνεται για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας.

Σε ό,τι αφορά τη χοληστερίνη, η μέτρησή της κρίνεται απαραίτητη, βάσει πρόσφατων μελετών, σε όλα τα παιδιά από 2 ετών και άνω, ασχέτως αν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στο ίδιο πλαίσιο, το υπερηχοκαρδιογράφημα και το καρδιογράφημα συστήνονται όταν το παιδί φτάσει την ηλικία των 5-6 ετών, δηλαδή όταν πρόκειται να περάσει το κατώφλι του δημοτικού.

Πρόλαβε και κέρδισε ζωή!