Πρόληψη των πιο συχνών καλοκαιρινών παθήσεων

Το καλοκαίρι κάποιες ουρολογικές παθήσεις μάς επισκέπτονται πιο συχνά, καθώς η εμφάνισή τους ευνοείται από την αυξημένη θερμοκρασία, την έντονη υγρασία, αλλά και τις περισσότερες δραστηριότητές μας εκτός σπιτιού. Έτσι, μυκητιάσεις, ουρολοιμώξεις και νεφρολιθιάσεις μπορεί να μας απασχολήσουν και να μας ταλαιπωρήσουν, αν δεν προσέξουμε, χαλώντας την καλοκαιρινή ραστώνη και ανεμελιά.

Τα βρεγμένα μαγιό και οι μυκητιάσεις

Οι  μυκητιάσεις αφορούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και ευνοούνται σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας. Στους άνδρες εμφανίζονται ως βαλανίτιδες και στις γυναίκες ως κολπίτιδες. Τα βρεγμένα μαγιό και η υγρασία που αυτά δημιουργούν στην ουρογεννητική περιοχή, αν δεν αλλαχθούν εγκαίρως, αλλά και γενικότερα η υγρασία από την έντονη εφίδρωση που προκαλεί η υψηλή θερμοκρασία είναι οι βασικές αιτίες για την εμφάνισή τους. Επίσης, σεξουαλικά μεταδιδόμενοι μικροοργανισμοί μπορεί να είναι οι ένοχοι για μια μυκητίαση. Η ερυθρότητα, ο κνησμός και η έκκριση δύσοσμων υγρών στις κολπίτιδες και ο ερεθισμός, το οίδημα και ο πόνος στη βάλανο στις βαλανίτιδες είναι τα κυριότερα συμπτώματα των μυκητιάσεων, που όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδικές αλοιφές, κολπικά υπόθετα για τις γυναίκες ή από στόματος φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με την περίπτωση. Πάντως, για να τις προλάβουμε, καλό είναι να αλλάζουμε συχνά το μαγιό μας στην παραλία και να αποφεύγουμε την υγρασία στην ουρογεννητική περιοχή.

Ουρολοιμώξεις και πλημμελής υγιεινή

Οι ουρολοιμώξεις, φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος, είναι πολύ συχνότερες το καλοκαίρι και προτιμούν κυρίως τις γυναίκες. Εμφανίζονται ως κυστίτιδες, που αφορούν την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη, δηλαδή το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προκαλούνται από μικρόβια στη θάλασσα, σε πισίνες, σε αποδυτήρια και γενικότερα σε χώρους όπου υπάρχει υγρασία.  Η αναβολή της ούρησης, ιδίως όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, η πλημμελής υγιεινή, η παραμονή με βρεγμένο μαγιό για πολλές ώρες, αλλά και η αφυδάτωση, εξαιτίας περιορισμένης κατανάλωσης υγρών είναι οι βασικότεροι λόγοι για την εμφάνιση των ουρολοιμώξεων. Ο καύσος και το τσούξιμο κατά την ούρηση, η συχνουρία, η αίσθηση βάρους χαμηλά στην κοιλιά και ενίοτε και η εμφάνιση αίματος στα ούρα είναι τα συχνότερα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης.

Οι ουρολοιμώξεις, στη σοβαρότερη μορφή τους και αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, ενδέχεται να μην περιοριστούν μόνο στο κατώτερο ουροποιητικό, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν και στο ανώτερο, στους νεφρούς και τους ουρητήρες, με βασικά συμπτώματα τον υψηλό πυρετό, τη ναυτία, την τάση προς έμετο και τον πόνο στην πλάτη.

Για να αποφύγουμε τις ενοχλητικές συνέπειες των ουρολοιμώξεων, καλό είναι να ενυδατωνόμαστε καλά, να πηγαίνουμε συχνά στην τουαλέτα, να φροντίζουμε για την υγιεινή μας και να αλλάζουμε το βρεγμένο μας μαγιό στις εξορμήσεις μας στη θάλασσα ή την πισίνα.

Νεφρολιθίαση και αφυδάτωση

Η λιθίαση είναι η σοβαρότερη ουρολογική πάθηση του καλοκαιριού και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές θερμοκρασίες και την αφυδάτωση που μπορεί να προκαλέσει η εφίδρωση, αν η αποβολή υγρών δεν αναπληρωθεί. Όταν ο οργανισμός αφυδατώνεται, στην προσπάθειά του να προστατευτεί, περιορίζει την ποσότητα των ούρων του παράγει, ώστε να χάσει τα λιγότερα δυνατά υγρά. Αυτό έχει ως συνέπεια δημιουργία λίθου ή λίθων στο ουροποιητικό σύστημα, από τους νεφρούς και τους ουρητήρες μέχρι την ουροδόχο κύστη. Ουσιαστικά οι λίθοι,  οι γνωστές σε όλους μας πέτρες, είναι σκληρά ιζήματα που δημιουργούνται όταν τα ούρα κορεσθούν από ουσίες που δημιουργούν κρυστάλλους. Ανάλογα με τη θέση του λίθου, μιλάμε για λιθίαση των νεφρών, λιθίαση των ουρητήρων, λιθίαση της ουροδόχου κύστης και λιθίαση της ουρήθρας.

Η πιο σοβαρή μορφή είναι η νεφρολιθίαση, που συνοδεύεται από έντονο πόνο, αλλά και αιματουρία. Μάλιστα, το καλοκαίρι μια συχνή κατάσταση είναι η μετακίνηση μικρών λίθων από τους νεφρούς προς τους ουρητήρες με συνέπεια τον γνωστό κολικό του νεφρού, έναν οξύ νεφρικό πόνο, που συνήθως οδηγεί στα επείγοντα.

Η νεφρολιθίαση, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νεφρική λοίμωξη. Για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μια λιθίαση, φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε συχνά, να περιορίσουμε το αλάτι και να καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Δεν αφήνουμε τις καλοκαιρινές ουρολογικές παθήσεις να μας χαλάσουν τις διακοπές και τη θερινή διασκέδαση. Φροντίζουμε να αντιμετωπίζουμε εγκαίρως και αποτελεσματικά τις συνθήκες που τις ευνοούν και απολαμβάνουμε το καλοκαίρι μας ανέμελοι.

Πρόλαβε και κέρδισε ζωή!

Πηγή: urology4u.gr