Πρόληψη: Ο… κολλητός του άνδρα
Η πρόληψη είναι ο πιο καλός φίλος του άνδρα, ιδίως όταν αφορά συγκεκριμένες νόσους που δείχνουν μεγαλύτερη «προτίμηση» στο ανδρικό φύλλο, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και ο καρκίνος του πνεύμονα.
Καρκίνος του προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στους άνδρες. Συνήθως η ανάπτυξή του είναι αργή και δεν προκαλεί συμπτώματα στα πρώτα στάδιά του. Η θεραπεία του εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και μπορεί να περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση του προστάτη, τη χημειοθεραπεία, την ακτινοθεραπεία ή μια συνδυαστική προσέγγιση. Είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον ιατρό σας τακτικά για εξετάσεις και να τον ενημερώνετε για οποιαδήποτε συμπτώματα παρουσιάζετε, ώστε να ανιχνευθεί νωρίς και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Επίσης, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η διατροφή. Παράλληλα, κάθε άνδρας μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τον καρκίνο του προστάτη υποβαλλόμενος σε μια σειρά εξετάσεων:
- Αιματολογικός έλεγχος PSA
- Ψηφιακή εξέταση
- Υπερηχογραφία
- Μαγνητική τομογραφία
Η συχνότητα των εξετάσεων εξαρτάται από τον ιατρό και το ιατρικό ιστορικό κάθε ασθενούς. Γενικά, συνιστάται η εξέταση του PSA σε άνδρες από 50 ετών και πάνω, ενώ σε άνδρες με αυξημένο κίνδυνο λόγω ιστορικού καρκίνου της οικογένειας ή άλλων παραγόντων κινδύνου, η εξέταση μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα. Επιπλέον, σε περίπτωση υποψίας καρκίνου του προστάτη, μπορεί να απαιτηθούν πιο λεπτομερείς εξετάσεις, όπως η βιοψία του προστάτη.
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου για όλους τους ανθρώπους με περίπου 17,9 εκατομμύρια θανάτους το 2019 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σχεδόν οι μισοί άνδρες εμφανίζουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την υπέρταση, την υπερχοληστερολαιμία, τον διαβήτη, την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την καθιστική ζωή. Ωστόσο, με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, την πρόληψη και τον έγκαιρο έλεγχο αυτών των παραγόντων, μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων στους άνδρες.
Υπό αυτό το πρίσμα μερικές προληπτικές εξετάσεις στις οποίες μπορεί να υποβληθεί ένας άνδρας για να αξιολογήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι οι εξής:
- Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
- Μέτρηση της χοληστερίνης
- Μέτρηση του σακχάρου στο αίμα
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα
- Τεστ κόπωσης
Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και Καρκίνος του πνεύμονα
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μια σοβαρή παθολογία του αναπνευστικού συστήματος που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή και μπορεί να επιφέρει μόνιμη ζημιά στους πνεύμονες. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την έκθεση σε χημικά λόγω επαγγέλματος. Η ΧΑΠ δεν είναι αναστρέψιμη, αλλά οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Για τη διάγνωση της ΧΑΠ υπάρχει μια σειρά εξετάσεων όπως η σπιρομέτρηση, με την οποία μετριέται πόσο αέρα μπορεί να εισπνεύσει και να εκπνεύσει ένας άνδρας. Επιπλέον, μπορεί να γίνει μέτρηση της αρτηριακής αερίωσης, που εκτιμά την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα. Άλλη μία εξέταση είναι η μέτρηση της αντίστασης των αεραγωγών με τη χρήση του μετρητή αντίστασης (plethysmograph). Τέλος, μπορεί να γίνει αξιολόγηση της λειτουργίας των πνευμόνων είτε με ακτινογραφία είτε με μαγνητική τομογραφία.
Παράλληλα, ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου, ιδίως στους άνδρες. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την έκθεση σε μολυσμένο αέρα και συγκεκριμένα χημικά και το οικογενειακό ιστορικό. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο βήχας, το αίσθημα δυσφορίας στο στήθος, η κόπωση και η ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Κάποιες εξετάσεις που μπορούν να γίνουν για τον καρκίνο του πνεύμονα περιλαμβάνουν:
- Ακτινογραφία θώρακος
- Υπερηχογράφημα
- Τομογραφία θώρακος
Η αλλαγή τρόπου ζωής είναι η καλύτερη πρόληψη
Όπως ορίζουν οι διεθνείς οδηγίες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η ΧΑΠ και ο καρκίνος του πνεύμονα μπορούν να προληφθούν, αρκεί ο κάθε άνθρωπος να πάρει την απόφαση και να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Μία τέτοια «στροφή» στην καθημερινότητα σημαίνει ότι αποκλείονται το κάπνισμα, το αλκοόλ, η καθιστική ζωή, η ανθυγιεινή διατροφή και η έκθεση σε επιβλαβείς παράγοντες, όπως τα επικίνδυνα χημικά. Στον αντίποδα στην καθημερινότητα εντάσσονται η άσκηση, ο τακτικός ιατρικός έλεγχος και η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής.
Πρόλαβε και κέρδισε ζωή!