Ολοκληρωμένη πρόληψη και θεραπεία χρόνιων ελκών και διαβητικού ποδιού

Οι Εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, πρόληψη, η παρακολούθηση και η εκπαίδευση για τη σωστή διαχείριση του διαβήτη και του εξειδικευμένου προβλήματος των χρόνιων ελκών και του διαβητικού ποδιού είναι απαραίτητες όσο και η φαρμακευτική αγωγή.

Η συστηματική ρύθμιση του σακχάρου του αίματος είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και η προϋπόθεση για όλα τα στάδια της θεραπείας των επιπλοκών.

Επεμβατικές πράξεις

Εάν ο ασθενής δεν έχει πρόβλημα στένωσης αρτηριών στο πόδι, μπορεί να διενεργηθεί απομάκρυνση του νεκρωτικού ιστού με διάφορες τεχνικές και τη χρήση ειδικών επιθεμάτων. Εάν υπάρχει φλεγμονή και λοίμωξη, μετά από εργαστηριακό έλεγχο δείγματος, χορηγείται η σωστή αντιβίωση. Εάν η απολέπιση δεν είναι αρκετή, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργικός καθαρισμός με νυστέρι.

Τα νευροπαθητικά, νευροϊσχαιμικά και ισχαιμικά έλκη του ποδιού απαιτείται να ελεγχθούν αμέσως μετά τη δημιουργία τους, ώστε με χειρουργική επέμβαση να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός.

Τα φλεβικά έλκη ακόμη και όταν είναι μεγάλα, αντιμετωπίζονται χειρουργικά με επιτυχία. Εάν οφείλονται σε επιπολής φλεβική νόσο, μπορεί το έλκος να χειρουργηθεί ή να τοποθετηθεί δέρμα (μόσχευμα) από άλλο σημείο του σώματος, ώστε να επουλωθεί το έλκος.

Στα αρτηριακά έλκη ο αγγειοχειρουργός ελέγχει τη δυνατότητα επαναιμάτωσης του έλκους και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εφικτή η αγγειοπλαστική (διάνοιξη της αρτηρίας με stent) ή το by pass (εγχείρηση αρτηριακής παράκαμψης με μόσχευμα από άλλη αρτηρία). Η αύξηση της ροής του αίματος προς το πόδι επιτρέπει την επούλωση του έλκους.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ελκών μικτής αιτιολογίας είναι πιο σύνθετη. Επίσης, μπορεί με τη συνδρομή του ορθοπαιδικού να γίνει διόρθωση των οστών του ποδιού.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Πρόλαβε & Κέρδισε Ζωή.