Θεραπευτική άσκηση: Μονόδρομος για πρόληψη και θεραπεία ασθενειών

Σημαντικά «συστατικά» της καλής υγείας ήταν ανέκαθεν η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα. Επιπλέον, υπάρχουν σήμερα σοβαρές επιστημονικές ενδείξεις σε έρευνες των τελευταίων δεκαετιών σε διάφορους τομείς πως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σχετίζεται με την παρουσία χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων, καθώς και ότι η άσκηση στη σωστή “δοσολογία” συμβάλει σημαντικά ως συμπληρωματική θεραπεία ή ως μέτρο πρόληψης.

Πιο συγκεκριμένα, σε μελέτη του Moore και των συνεργατών του (2016) εξετάστηκε η σχέση μέτριας και έντονης φυσικής δραστηριότητας με την εμφάνιση 26 διαφορετικών τύπων καρκίνου σε 1,44 εκατομμύρια ενήλικες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα υψηλά ή τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σε 13 από τους 26 διαφορετικούς τύπους καρκίνων που εξετάστηκαν.

Τι λένε οι έρευνες για τη θεραπευτική άσκηση

Τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της άσκησης. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2015 σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα βρέθηκε πως η άσκηση  βοηθάει τόσο στη διαχείριση της νόσου όσο και στη βελτίωση της γενικής υγείας των ασθενών.

Πρόλαβε και κέρδισε ζωή!

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ